Як вибрати духову шафу: поради покупцеві

Повноцінну кухню неможливо уявити без духовки, адже цей агрегат дозволяє готувати різні страви на будь-який смак. Існує безліч моделей, серед яких вибрати духову шафу з конкретними функціями може бути непросто. Наприклад, духові шафи Самсунг мають функції НВЧ, гриль, вертел і функції каталітичного очищення, все залежить від конкретної моделі. Спробуємо розібратися, які існують духовки та як підібрати духову шафу для сучасної кухні.
 
 

Газова чи електрична духова шафа

Обидва варіанти духової шафи здатні приготувати ті чи інші страви, проте кожен тип агрегату має свої плюси й мінуси. Іноді вибір між цими двома видами духовок обмежений відсутністю газопостачання, тоді пошук звужується і вибираємо електричну духову шафу. Можливий інший варіант, коли навантажувати електромережу додатковою технікою небажано - в такому випадку раціонально буде купити газову духовку. Як і електричні, так і газові духовки відрізнятися можливостями й недоліками, які можуть стати вирішальним фактором при виборі між типами агрегату.
 
 

Плюси й мінуси газових духовок

Переваги газової духової шафи:

  • Споживає мало або зовсім не вимагає електроенергії;
  • Проста конструкція та догляд;
  • Дозволяє приготувати базові страви;
  • Дешевша в порівнянні з електродуховками.

Недоліки газових духовок:

  • Робоча камера прогрівається нерівномірно;
  • Невеликий вибір температурних режимів;
  • Зазвичай доступні лише механічні елементи керування;
  • Необхідна вправність при запіканні страв;
  • Найчастіше відсутнє автовідключення та додаткові функції.

Плюси й мінуси електродуховок

Переваги електричної духової шафи:

  • Надає широкий діапазон температур;
  • Є автовідключення та інші функції;
  • Рівномірний нагрів всієї робочої камери;
  • Гнучка система регулювання та різні елементи управління.

Недоліки електродуховок:

  • Вимагають якісної проводки та споживають багато енергії;
  • Коштують дорожче газових духовок.

  Як бачимо, між цими двома видами духовок існує чимало відмінностей, а переваги одних недоступні іншим. Тому, якщо обираємо духову шафу для квартири в багатоповерховому будинку — зручніше вибрати електричний агрегат, ну а при пошуку духовки для приватного будинку краще придбати газовий варіант.

Незалежні та залежні духовки, що вбудовуються

Тип встановлення цих двох агрегатів приховано в самій назві. Так незалежна духова шафа може бути встановлений незалежно від варильної поверхні, ну а залежна вимагає розміщення під поверхнею. Незалежні духовки можна розташовувати як на рівні грудей, так і під варильною поверхнею, вони мають окремі елементи керування та живлення. Залежний духова шафа встановлюється під поверхнею, найчастіше це агрегати з одного модельного ряду чи одного виробника. Панель управління та батареї залежних духовок з'єднуються з варильною поверхнею, встановленою над духовою шафою.
 
 
Коли виникло питання, як правильно вибрати духову шафу для маленької кухні, звертайте увагу на залежні моделі, адже вони дозволяють заощадити місце при встановленні. Якщо ви хочете вибрати модель для установки на рівні грудей або для великої кухні, підійде незалежна електрична духова шафа.

Габарити духовки та правила вбудовування

Зовнішні розміри духової шафи визначають її корисний об'єм. Якщо висота та глибина у всіх моделях однакова, то ширина може бути різною, адже саме вона визначає корисний об'єм духовки. Висота й глибина зазвичай близькі або точно відповідають значенням 60 см і 55 см, а ширина відноситься до одного з габаритних стандартів.

Ширина духовки та корисний об'єм:

  1. Вузькі моделі: ширина 40-45 см, об'єм 32-45 л;
  2. Стандартні агрегати: 60 см, об'єм 50-67 см;
  3. Широкі духовки: 60-90 см, об'єм 67-110 л.
Основним критерієм, який впливає на обсяг робочої камери агрегату, є ширина. Це той параметр, який важливо враховувати і для планування місця, і для визначення корисного простору духовки.
 
 
Правила вбудовування духовок відрізняються для газових і для електричних агрегатів, проте є і загальні вимоги до безпеки. Обидва агрегати небажано встановлювати близько до розеток і побутової техніки, а також слід створити безпечне оточення, необхідну відстань від меблів і наявність системи вентиляції. Для газових агрегатів важливо розташування відповідно до стандартів безпеки використання цієї системи ресурсів. Для електродуховки знадобиться окремий канал живлення і наявність стабілізаторів мережі. Краще використовувати професійні послуги з установки духовок, в яких фахівці правильно розташують та під'єднають агрегат.

Методи очищення духовок

Існує кілька видів очищення робочої камери, але реалізація деяких з них впливає на кінцеву вартість духовки. В електричних агрегатах можуть бути реалізовані всі способи очищення, але для газових моделей їх доступно менше.
 
 

Способи очищення духової шафи:

  1. Традиційне очищення. Це звичайний спосіб миття робочої камери, для якого можуть використовуватися будь-які засоби, що не пошкоджують внутрішнє покриття;
  2. Гідролізне або парове очищення. Метод включає нагрівання води, налитої в резервуар на дні камери, до 70-90 градусів. Під впливом пари залишки їжі розчиняються та легко видаляються тканиною;
  3. Каталітичне очищення. Реалізовано завдяки спеціальному покриттю, яке може бути присутнім на всіх або на деяких стінках камери. Хімічна сполука під назвою каталізатор розщеплює бризки одразу в процесі приготування;
  4. Піролітичне очищення. Представлено покриттям камери й окремою програмою, в якій шафа розігрівається до 250 або 500 градусів, а всі бризки та залишки їжі перетворюються на пил. По закінченню програми духовку зсередини необхідно протерти тканиною та видалити попіл, який утворився.
 
Для газових моделей, крім традиційного очищення, характерна наявність гідролізного, а іноді й каталітичного очищення, а в електричних духовках присутні різні види очистки. Відзначимо, що при встановленні агрегату з піролітичною системою очищення вкрай важливо забезпечити необхідну відстань від меблів і техніки, адже при активації програми очищення духова шафа може дуже нагріватися.
 
 
Тим, хто шукає модель для частого використання та вирішує, як вибрати електричну духова шафа, краще придбати духовку з піролітичною системою очищення, адже саме в цьому випадку робоча камера не вимагає ретельного догляду і завжди буде чистою.

Вибір системи управління

Тип управління духовкою залежить від можливостей моделі та кількості встановлених функцій. Наприклад, газовий агрегат найчастіше оснащується механічними регуляторами, в той час, як електрична духовка Samsung або схожий агрегат іншого виробника має і механічні, і сенсорні елементи управління. Існує 3 типи управління духовкою.
 
 

Види системи управління:

  • Механічні регулятори. Поворотні перемикачі з можливістю втоплювання чи без нього, дисплей відсутній. Механічна панель складається з декількох регуляторів і кнопок, всі налаштування відбуваються завдяки обертанню перемикачів;
  • Електронне керування. Поєднує механічні регулятори й сенсорну панель з дисплеєм, дозволяє програмувати режими роботи та встановлювати точні налаштування. Є найпоширенішим варіантом на електричних агрегатах;
  • Сенсорна панель управління. Повністю сенсорна панель з великим дисплеєм, можуть бути присутні світлові позначення функцій і режимів. Налаштування роботи відбувається шляхом дотиків пальців; зустрічаються тільки на електричних моделях.

 
Вибір системи управління багато в чому залежить і від дизайнерських особливостей кухні, для якої шукають модель. Іноді наявність сенсорної системи управління може бути недоречною на кухні в стилі "Прованс", так само як і наявність механічних перемикачів не завжди гармонійно виглядає в мінімалістичному інтер'єрі. Плануючи образ приміщення до того, як вибрати духову шафу для певного оточення, краще визначитися з такими деталями, як система управління духовкою.

Програми для готування

Правильно вибрати духову шафу означає підібрати саме ту модель, яка повністю відповідає вашим потребам. Якщо ви любите приготування й запікання всіляких страв, функціональна духовка стане вашим першим помічником. Крім стандартного набору режимів сучасні агрегати можуть мати й додаткові функції. Розглянемо програми для готування, які використовуються в сучасних моделях.
 
 

Режими для готування й запікання в духовках:

  • Великий гриль. Забезпечує посилену подачу тепла з верхньої частини камери, на якій розташований гриль. Підходить для запікання м'яса, шашлику і великих страв;
  • Гриль + конвекція. Вентилятор розподіляє тепло, яке виходить від гриля. Допоможе при готуванні м'ясних страв і ковбас, коли для готування необхідно тривалий час;
  • Верхній + нижній нагрів. Одночасна й однакова подача тепла з верхньої та нижньої частини камери. Дозволяє рівномірно пропекти будь-яку їжу, включаючи бісквіти й запіканки;
  • Верхній нагрів + конвекція. Гаряче повітря концентрується у верхній частині камери завдяки обертанню вентилятора. Ідеально підходить для листкової випічки та схожої їжі;
  • Конвекція. Гаряче повітря розподіляється вентилятором по всій духовій шафі. Підходить для розморожування та для випічки на кількох деках;
  • Нижній нагрів. Подача тепла відбувається від нижньої частини камери. Використовується для різних цілей, є базовим режимом і зустрічається у всіх моделях;
  • Нижній нагрів + конвекція. Тепло подається знизу, а завдяки роботі вентилятора розподіляється по всій камері. Дозволяє якісно випікати хліб і піцу;
  • Пароварка. Внизу камери встановлюють місткість з водою, а в процесі розігрівання камери пар підіймається й нагріває блюда до необхідної температури;
  • Бродіння або ферментація. Підтримуючи стабільну невисоку температуру, камера створює ідеальні умови для підйому тіста чи приготування кисломолочних продуктів;
  • Автоматичні програми. Деякі агрегати мають встановлені режими, після вибору яких всередині камери створюються оптимальні умови для готування певних страв.
 
Крім вищевказаних режимів, агрегати можуть мати й інші програми. Наприклад, електрична духова шафа з НВЧ Samsung має функцію швидкого розігрівання їжі та працює і як мікрохвильова піч, і як духовка. Такі моделі менші в обсязі, але дозволяють заощадити місце.
 
 

Безпека при експлуатації

У процесі готування важливо дотримуватися всіх запобіжних заходів, адже духова шафа є потужним джерелом тепла. При необережних рухах легко обпектися чи допустити загоряння, тому вкрай необхідно враховувати фактори захисту. До початку використання агрегату переконайтеся в безпеці подачі газу чи електрики, а також в наявності хорошої вентиляції. Контактуючи з нагрітими формами або деками слід використовувати прихватки та знаходитися на безпечній відстані від самої робочої камери. 
 
 
Не дозволяйте дітям без вашого відома управляти агрегатом, заблокуйте елементи управління, якщо це можливо. По завершенню використання духової шафи припиніть подачу струму до нього або перекрийте кран подачі газу, якщо це газовий агрегат.
Дотримуйтесь необхідних заходів безпеки і ви будете постійно насолоджуватися смачною випічкою та запеченими стравами, які можна приготувати лише в духовці.
 
 
У каталозі нашого фірмового магазину Samsungshop.com.ua представлені як духовки, так і інші пристрої цього виробника Samsung. Замовити духовку Самсунг ви можете через форму на сайті або звернувшись за номером 0-800-303-707 в наш кол-центр. Дзвінки на території України не оплачуються, а на товари надається офіційна гарантія виробника. Оплата й доставлення відбувається зручним способом, забрати товар можна як в наших точках видачі, так і завдяки послугам транспортних компаній.