Як вибрати духову шафу: поради покупцеві

Газова чи електрична духова шафа

Плюси й мінуси газових духовок
Переваги газової духової шафи:
- Споживає мало або зовсім не вимагає електроенергії;
- Проста конструкція та догляд;
- Дозволяє приготувати базові страви;
- Дешевша в порівнянні з електродуховками.
Недоліки газових духовок:
- Робоча камера прогрівається нерівномірно;
- Невеликий вибір температурних режимів;
- Зазвичай доступні лише механічні елементи керування;
- Необхідна вправність при запіканні страв;
- Найчастіше відсутнє автовідключення та додаткові функції.
Плюси й мінуси електродуховок
Переваги електричної духової шафи:
- Надає широкий діапазон температур;
- Є автовідключення та інші функції;
- Рівномірний нагрів всієї робочої камери;
- Гнучка система регулювання та різні елементи управління.
Недоліки електродуховок:
- Вимагають якісної проводки та споживають багато енергії;
- Коштують дорожче газових духовок.
Незалежні та залежні духовки, що вбудовуються

Габарити духовки та правила вбудовування
Ширина духовки та корисний об'єм:
- Вузькі моделі: ширина 40-45 см, об'єм 32-45 л;
- Стандартні агрегати: 60 см, об'єм 50-67 см;
- Широкі духовки: 60-90 см, об'єм 67-110 л.

Методи очищення духовок

Способи очищення духової шафи:
- Традиційне очищення. Це звичайний спосіб миття робочої камери, для якого можуть використовуватися будь-які засоби, що не пошкоджують внутрішнє покриття;
- Гідролізне або парове очищення. Метод включає нагрівання води, налитої в резервуар на дні камери, до 70-90 градусів. Під впливом пари залишки їжі розчиняються та легко видаляються тканиною;
- Каталітичне очищення. Реалізовано завдяки спеціальному покриттю, яке може бути присутнім на всіх або на деяких стінках камери. Хімічна сполука під назвою каталізатор розщеплює бризки одразу в процесі приготування;
- Піролітичне очищення. Представлено покриттям камери й окремою програмою, в якій шафа розігрівається до 250 або 500 градусів, а всі бризки та залишки їжі перетворюються на пил. По закінченню програми духовку зсередини необхідно протерти тканиною та видалити попіл, який утворився.


Вибір системи управління

Види системи управління:
- Механічні регулятори. Поворотні перемикачі з можливістю втоплювання чи без нього, дисплей відсутній. Механічна панель складається з декількох регуляторів і кнопок, всі налаштування відбуваються завдяки обертанню перемикачів;
- Електронне керування. Поєднує механічні регулятори й сенсорну панель з дисплеєм, дозволяє програмувати режими роботи та встановлювати точні налаштування. Є найпоширенішим варіантом на електричних агрегатах;
- Сенсорна панель управління. Повністю сенсорна панель з великим дисплеєм, можуть бути присутні світлові позначення функцій і режимів. Налаштування роботи відбувається шляхом дотиків пальців; зустрічаються тільки на електричних моделях.
Програми для готування

Режими для готування й запікання в духовках:
- Великий гриль. Забезпечує посилену подачу тепла з верхньої частини камери, на якій розташований гриль. Підходить для запікання м'яса, шашлику і великих страв;
- Гриль + конвекція. Вентилятор розподіляє тепло, яке виходить від гриля. Допоможе при готуванні м'ясних страв і ковбас, коли для готування необхідно тривалий час;
- Верхній + нижній нагрів. Одночасна й однакова подача тепла з верхньої та нижньої частини камери. Дозволяє рівномірно пропекти будь-яку їжу, включаючи бісквіти й запіканки;
- Верхній нагрів + конвекція. Гаряче повітря концентрується у верхній частині камери завдяки обертанню вентилятора. Ідеально підходить для листкової випічки та схожої їжі;
- Конвекція. Гаряче повітря розподіляється вентилятором по всій духовій шафі. Підходить для розморожування та для випічки на кількох деках;
- Нижній нагрів. Подача тепла відбувається від нижньої частини камери. Використовується для різних цілей, є базовим режимом і зустрічається у всіх моделях;
- Нижній нагрів + конвекція. Тепло подається знизу, а завдяки роботі вентилятора розподіляється по всій камері. Дозволяє якісно випікати хліб і піцу;
- Пароварка. Внизу камери встановлюють місткість з водою, а в процесі розігрівання камери пар підіймається й нагріває блюда до необхідної температури;
- Бродіння або ферментація. Підтримуючи стабільну невисоку температуру, камера створює ідеальні умови для підйому тіста чи приготування кисломолочних продуктів;
- Автоматичні програми. Деякі агрегати мають встановлені режими, після вибору яких всередині камери створюються оптимальні умови для готування певних страв.


Безпека при експлуатації



Будьте першими
хто дізнається про знижки, рекомендації та презентації новинок Samsung
Підпишіться та отримайте 100 грн
на першу покупку
- Духові шафи
- Купуйте побутову техніку та отримайте смарт-розетку у подарунок для розумної економії електроенергії!
- Поділіться своїм враженням про наш товар і отримайте 50 грн на бонусний рахунок!
- Цей товар підтримує технологію SmartThings
36 199-7%
33 499грн
6 700 грн х 5 платежів
+335 грн
бонусівБонуси на рахунок у програмі лояльності Sumsung Club, будуть отримані у разі покупки кожної одиниці данного товару. 1 бонус = 1 гривня
- Купуйте побутову техніку та отримайте смарт-розетку у подарунок для розумної економії електроенергії!
- Поділіться своїм враженням про наш товар і отримайте 50 грн на бонусний рахунок!
- Цей товар підтримує технологію SmartThings
22 699-7%
20 999грн
4 200 грн х 5 платежів
+210 грн
бонусівБонуси на рахунок у програмі лояльності Sumsung Club, будуть отримані у разі покупки кожної одиниці данного товару. 1 бонус = 1 гривня
- Купуйте побутову техніку та отримайте смарт-розетку у подарунок для розумної економії електроенергії!
- Поділіться своїм враженням про наш товар і отримайте 50 грн на бонусний рахунок!
- Цей товар підтримує технологію SmartThings
32 899-7%
30 399грн
6 080 грн х 5 платежів
+304 грн
бонусівБонуси на рахунок у програмі лояльності Sumsung Club, будуть отримані у разі покупки кожної одиниці данного товару. 1 бонус = 1 гривня