Конвекція в духовці: що це і як працює?
Технології термообробки продуктів не стоять на місці, і вже сьогодні ми можемо придбати духові шафи не з традиційним, а з інтелектуальним теплообміном. Практично всі сучасні моделі оснащені режимом конвекції. За допомогою циркуляції гарячого повітря страви готуються швидше та рівномірніше, а смак продуктів розкривається по-справжньому. Такий тип техніки ідеально підходить для випічки, приготування м'яса, а також сушіння овочів та фруктів.
Деякі мікрохвильові печі також оснащуються функцією конвекції, що дозволяє використовувати їх не тільки для розігріву, але і для повноцінного приготування страв з рум'яною скоринкою. У даній статті ми розповімо що таке режим конвекції в духовці, як він працює, які його переваги і недоліки, а також як користуватися даною технікою.
Деякі мікрохвильові печі також оснащуються функцією конвекції, що дозволяє використовувати їх не тільки для розігріву, але і для повноцінного приготування страв з рум'яною скоринкою. У даній статті ми розповімо що таке режим конвекції в духовці, як він працює, які його переваги і недоліки, а також як користуватися даною технікою.
Що таке конвекція в духових шафах?
Конвекція в духовці – це сучасне рішення, яке здійснює рівномірне прогрівання страв за рахунок циркуляції гарячого повітря. Циркуляція забезпечується вбудованими вентиляторами. Гарячі потоки рівномірно наповнюють камеру, не створюючи перегрів або недогрів в кутах духовки. Таким чином їжа нагрівається з усіх боків. Режим конвекції корисний, коли ви готуєте кілька страв одночасно на декількох деках.
Як працює конвекція в духовці?
Процес відбувається наступним чином:
- тепле повітря проганяється по простору побутової техніки за допомогою вентилятора, встановленого на задній або бічній стінці;
- поруч з вентилятором в сучасних моделях розміщується кільцевий нагрівальний елемент, який відповідає за стабільність температури;
- завдяки постійному гнучкому руху повітряних потоків температура всередині духовки стає однаковою на різній висоті – на верхній, середній полиці і нижньому ярусі.
Типи конвекції
Конвекційний режим в духовках представлений в різних варіаціях в залежності від дизайну, типу нагріву і наявності додаткових елементів. Виробники виділяють наступні види конвекції, кожен з яких знаходить своє застосування і впливає на кінцевий результат приготування.
Природна конвекція
Природна конвекція – це базовий вид теплообміну, що використовується в звичайних духовках без вентилятора. Її принцип роботи заснований на законах фізики руху повітряних мас: повітря від нижньої нагрівальної спіралі піднімається вгору, відштовхуючи холодні потоки вниз. Це створює природну циркуляцію, що допомагає прогріти продукти, але не завжди рівномірно.
Такий режим частіше використовується в механічних і недорогих електричних духовках без вентилятора. Мінуси: верх може перегорати, а низ буде залишатися менш розігрітим. Природна конвекція добре підходить для страв, яким потрібен м'який розігрів: тушкування м'яса або овочів, випічка тіста на дріжджах і запікання без скоринки.
Такий режим частіше використовується в механічних і недорогих електричних духовках без вентилятора. Мінуси: верх може перегорати, а низ буде залишатися менш розігрітим. Природна конвекція добре підходить для страв, яким потрібен м'який розігрів: тушкування м'яса або овочів, випічка тіста на дріжджах і запікання без скоринки.
Примусова конвекція з вентилятором
Примусова конвекція є технологією нового покоління, заснованою на циркуляції гарячого повітря, яке приводиться в рух завдяки вбудованому вентилятору. Цей вид теплообміну дозволяє рівномірно розподіляти температуру по всьому об'єму камери духовки. Завдяки активному розподілу теплого повітря страви готуються швидко, із золотистою скоринкою і практично без пригорань.
Переваги примусової конвекції:
Переваги примусової конвекції:
- розподіляє тепло одночасно на декількох рівнях;
- духовка розігрівається швидко;
- така модель ідеальна для запікання, смаження та випічки.
Конвекція з кільцевим нагрівачем
Конвекція з кільцевим нагрівачем – це новітній режим, який поєднує примусову циркуляцію гарячого повітря і рівномірний розподіл тепла за рахунок вбудованого кільцевого ТЕНа. У кільцевому ТЕНі гаряче повітря рівномірно розподіляється по камері, мінімізуючи температурні коливання. Такий режим ідеально підходить для приготування на декількох деко одночасно. Такі страви прожарюються рівномірно, без підгоряння і висихання.
Кільцева конвекція має наступні переваги:
Кільцева конвекція має наступні переваги:
- оптимальна циркуляція теплого повітря по всьому об'єму духовки;
- відсутність зон перегріву та ділянок з недогрівом продуктів;
- швидкий час приготування;
- економія електроенергії;
- можливість одночасного випікання декількох страв без втрати якості.
Парова конвекція
Парова конвекція – це інноваційний режим, що поєднує гаряче повітря і насичену водяну пару, яка створює оптимальні умови для приготування страви та збереження її соковитості, структури та аромату. Переваги парової конвекції:
- м'яке, рівномірне нагрівання продуктів;
- збереження вітамінів і корисних речовин в овочах, рибі та м'ясі;
- в режимі випічки утворюється хрустка скоринка та повітряна м'якушка;
- мінімальна втрата вологи – страви залишаються соковитими;
- під час розігрівання страви не втрачають свій первинний смак і структуру.
Переваги та недоліки духовки з конвекцією
Духовка з конвекцією, як і будь-яка інша побутова техніка, має свої плюси та мінуси. Розглянемо їх детальніше. Переваги режиму конвекції:
- Гаряче повітря циркулює по всій камері, не сприяючи такому явищу, як «сира серединка» або «пересмажена скоринка».
- Завдяки тому, що тепле повітря циркулює постійно, їжа готується швидше, економлячи електроенергію.
- Можна готувати кілька страв одночасно.
- Утворення хрусткої скоринки і соковитої начинки.
- Стабільна температура без коливань.
Можливі недоліки духовки з конвекцією:
- Незручні для випікання легких десертів, таких як суфле та безе, так як вони можуть «осісти» від гарячих повітряних потоків.
- Необхідність у більш міцному і товстому посуді через високі температури, які можуть деформувати або перегріти невідповідну форму.
- Вентилятори досить гучні.
- Продукти швидко втрачають сік, якщо не використовувати додаткову ємність з водою.
Яка духовка краща: з конвекцією чи без?
Вище ми дізналися, що таке конвекція в духовці. Цей режим особливо стане в нагоді тим, хто готує складні страви: м'ясні стейки на пару, торти, запіканки або хліб.
Традиційні духовки без режиму конвекції просто нагрівають їжу без додаткової циркуляції повітря. Такі моделі підійдуть тим, хто рідко готує і професійно не займається кулінарією. До плюсів даного типу можна віднести: легкість у використанні і порівняно низьку ціну. Мінусами стануть: тривалий час приготування і не завжди рівномірний прогрів. Вибір залежить від ваших потреб. А щоб пошуки кращої моделі не зайняли у вас багато часу, пропонуємо скористатися безкоштовною відеоконсультацією від наших досвідчених фахівців.
Духовка з конвекцією: як користуватися?
Щоб при використанні духовки з конвекцією ви отримали задоволення і найкращі результати в приготуванні, скористайтеся нашими порадами:
- Вибирайте правильний режим роботи залежно від типу страви, яку ви хочете приготувати.
- Налаштуйте температуру, в даних моделях вона повинна бути на 10-20°C нижче, ніж у звичайному режимі нагріву.
- Виберіть рівень та розміщення їжі. Для великих страв, таких як ціла курка або запечене м'ясо, вибирайте нижнє деко.
- Важливо не перевантажувати духовку.
- Використовуйте жаростійкий посуд і аксесуари.
- Зверніть увагу на час приготування, щоб не пересмажити або не переварити продукти.
- Обов'язково доглядайте за побутовою технікою, очищайте її регулярно.
Якщо ви хочете, щоб ваші страви виходили смачними, з апетитною скоринкою і рівномірно пропеченими всередині, електродуховка з конвекцією стане найкращим варіантом. Не бійтеся експериментувати, а також дотримуйтесь рекомендацій щодо налаштування та догляду, щоб насолоджуватися відмінним результатом кожного разу.

Будьте першими
хто дізнається про знижки, рекомендації та презентації новинок Samsung
Підпишіться та отримайте 100 грн
на першу покупку




